Golden Earring-tegel

Golden Earring

Golden Earring

todayGeplaatst op 22-04-2021
Golden Earring

Over Golden Earring

IN HET NIEUWS: Omdat gitarist George Kooymans ongeneeslijk ziek is, heeft Golden Earring besloten geen concerten meer te geven. Vorig jaar bracht de band ter gelegenheid van het 50-jarig bestaan nog de single ‘Say When’ uit, en er waren optredens gepland in augustus en oktober 2021. “We hebben altijd gezegd dat we zouden doorgaan tot een van ons zou omvallen”, zei zanger Barry Hay kort na de bekendmaking. “Dat George dan de eerste is, had ik niet verwacht. Kooymans was altijd de taaiste van ons vier. Het is klote, we hadden liever een afscheidstournee gepland, maar dit is helaas wat het is. Ons laatste optreden blijkt in 2019 in Ahoy te zijn geweest. Dat was een mooie show met familie en vrienden erbij, maar we hadden het liever anders gezien.” Als eerbetoon aan de gitarist werd op zijn verjaardag, 11 maart 2021, op veel plaatsen in Nederland de wereldhit ‘Radar Love’ gespeeld.

Door hits als 'Radar Love', 'Twilight Zone' en 'When the Lady Smiles' is Golden Earring één van de weinige Nederlandse bands met grote internationale successen. De groep trad op met onder anderen The Kinks, The Who, Eric Clapton en Pink Floyd en tourde tien keer door de Verenigde Staten, waar zes singles en acht albums de hitlijsten haalden. In eigen land stond de band in totaal 389 weken in de hitlijsten en is daarmee de succesvolste Nederlandse singleartiest. Bijzonder in de rockwereld is ook dat de huidige bezetting sinds 1970 vrijwel non-stop actief is, met de bandleden Barry Hay, George Kooymans, Rinus Gerritsen en Cesar Zuiderwijk. Bij het vijftigjarig bestaan in 2011 kwam een speciale postzegel uit en was er een tentoonstelling in het Haags Museum.

 
Opgericht in 1961 als The Golden Earrings, door George Kooymans (13) en buurjongens Rinus Gerritsen en Fred van der Hilst (beiden 15 jaar).
Tegel gemaakt op 6 december 1993 in Rotterdam

Radar Love (live, 2015)