Nelli Cooman tegel

Nelli Cooman

Nelli Cooman

todayGeplaatst op 17-06-2024
Nelli Cooman

Over Nelli Cooman

Haar ultieme 'moment of fame' duurde exact zeven seconden. Die wereldtijd liet de Rotterdamse Nelli Cooman klokken op het EK indoor atletiek van 1986 in Madrid op de 60 meter sprint . Nog altijd is ze houdster van het Nederlands record op die afstand, al deelt ze die eer inmiddels met Dafne Schippers. In haar profperiode van 1984 tot 1995 werd ze twee keer wereldkampioen en zes keer Europees kampioen indoor. Cooman groeide op in het Oude Westen en woonde en werkte in Charlois. Als atlete was ze bekend om haar rituele gebed en kruisteken voor elke start en haar explosieve eerste meters. Tegenwoordig zet Nelli zich in voor goede doelen, zoals sporten voor senioren en mensen met een beperking. Ook is ze al jaren ambassadeur van Stichting Roparun. 
 
Geboren: 6 juni 1964 (Paramaribo, Suriname)
Tegel gemaakt op 6 juni 1997 in Rotterdam (voor renovatie in 2014 geadopteerd door Showtext/Emile Hilgers)

Nelli Cooman (interview januari 2022)

Tegel Nelli Cooman december 2021.jpg

Wat is er gebeurd met deze tegel?

De originele tegel is overgedragen aan Nelli. Een replica van de tegel, gemaakt als proeftegel voor een renovatieproject dat helaas geen doorgang vond, is op 24 augustus 2023 herplaatst in het Oude Westen, het Rotterdamse stadsdeel waar Nelli opgroeide.

(Laatste update augustus 2023, foto gemaakt in december 2021)

.

Tegel Nelli Cooman.jpg

De proeftegel, gemaakt met behulp van een 3D-scan en een mal voor een mogelijke verhuizing van de Walk of Fame naar de West-Kruiskade. Onderstaand een link naar een fimpje, waarop aan het eind ook de proeftegel te zien is.

https://www.youtube.com/watch?v=PCO3dQbjl3U

Nelli West-Kruiskade.jpg

Nelli Cooman bij de replica van haar Walk of Fame-tegel, die voor iedereen te bezichtigen is op de West-Kruiskade in Rotterdam ter hoogte van verpleeghuis De Leeuwenhoek.