Mies Bouwman tegel

Mies Bouwman

Mies Bouwman

todayGeplaatst op 20-05-2024
Mies Bouwman

Over Mies Bouwman

Voor velen is Mies Bouwman de moeder van de Nederlandse televisie. In 1951 begon ze als omroepster, later presenteerde ze programma’s als ‘In de hoofdrol’, ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’, en ‘Eén van de acht’. Altijd opgewekt en aimabel, begroette ze de kijkers vaak met ‘Dag lieve mensen’. 25 jaar lang presenteerde ze de intocht van Sinterklaas op televisie. In 1972 opende ze winkelcentrum Zuidplein in Rotterdam. Landelijke bekendheid kreeg ze in 1962 door ‘Open het dorp’ een radio- en tv-marathon die miljoen guldens opbracht voor een gehandicaptenwijk in Arnhem. Nadat ze in 1993 stopte met haar televisiewerk kwam Mies incidenteel in beeld, onder meer bij het 60- en 65-jarig jubileum van de Nederlandse televisie. Bij haar tachtigste verjaardag kreeg ze de Gouden Televizier Oeuvre-Ring.
 
Geboren: 31 december 1929 (Amsterdam)
Tegel gemaakt op 21 november 1997 in Rotterdam

Wandeling door Rotterdam (promotiefilmpje, 1955)

Tegel Mies Bouwman december 2021.jpg

Wat is er gebeurd met deze tegel?

De tegel is in overleg met de nabestaanden van Mies overgedragen aan het Nederlands Instituut voor Beeld & Geluid in Hilversum, dat het archief van Mies Bouwman beheert.

(Laatste update augustus 2022, foto gemaakt december 2021)


 
 

Tegel Mies in Beeld en Geluid (2).jpg

Bij Beeld en Geluid heeft de tegel een ereplek gekregen in het depot, dat tijdens groepsrondleidingen te bezichtingen is.