Johan Cruijff tegel

Johan Cruijff

Johan Cruijff

todayGeplaatst op 28-10-2021
Johan-Cruijff1

Over Johan Cruijff

Wereldwijd wordt Johan Cruijff erkend als een van de beste voetballers aller tijden. Als aanvaller en spelverdeler onderscheidde hij zich met zijn techniek, snelheid, en spelinzicht. In 1963 was hij na Piet Keizer de tweede fullprof van Nederland, met een salaris van 15.000 gulden per jaar. Vooral bij Ajax en Barcelona was Cruijff succesvol, als voetballer en later als trainer. Hij speelde ook bij Feyenoord en in de VS. Drie keer werd hij Europees voetballer van het jaar en ook drie keer won hij met Ajax de Europacup I. Met Oranje bereikte hij in 1974 de WK-finale. In Nederland is Cruijff ook beroemd vanwege zijn uitspraken, meestal oneliners. Zijn naam leeft voort; zo is de Amsterdam Arena postuum naar hem vernoemd en heeft Nederland vele Cruyff Courts.

 
Geboren: 25 april 1947 (Amsterdam), overleden 24 maart 2016
Tegel gemaakt op 8 augustus 1990 in Rotterdam

Van voetballer tot trainer en analyticus (filmbeelden NOS)

Tegel Johan Cruijff juni 2021.jpg

Toekomstplan voor deze tegel (foto gemaakt 15 juni, update 26 juni)

Kwaliteit: zeer slecht (afgebladderd, scheurtjes)
Vernieuwing is beslist noodzakelijk
Ster is overleden, op 19 mei brief gestuurd aan nabestaanden/management, reactie: tegel niet verkopen

Tegel behoort tot de middelgrote internationale collectie, dat wil zeggen dat deze alleen mee verhuist naar een nieuwe locatie bij voldoende financiële middelen.
Nieuwe bestemming: project Johan Cruijff Foundation?

Tot 1 november blijft de tegel te bezichtigen op het Metroplein en kan het Walk of Fame-bestuur besluiten de tegel alsnog te behouden voor de hoofcollectie.