starErfgoedstar

Voor de verhuizing van de Walk of Fame Europe van de Schiedamsedijk naar het Metroplein zijn in het najaar van 2013 circa zestig tegels gerenoveerd. In juli 2014 vond de heropening plaats in aanwezigheid van onder anderen Lee Towers, Gerard Cox, Inge de Bruijn, Nelli Cooman, Tineke Schouten en Hamilton Richardson.
Containers Walk of Fame Schulpweg mei 2016.jpg

Van opslag naar sterren of hoogste bieders

‚ÄčIn opdracht van de gemeente Rotterdam werden alle overige tegels opgeslagen in twee containers. In december 2018 is een selectie gemaakt en zijn vijftig tegels behouden en vervoerd naar een pand bij het Metroplein, waar ze dankzij medewerking van Hart van Zuid zijn opgeslagen. De tegels van Nederlandse sterren zijn aangeboden aan de sterren of hun nabestaanden, of met hun instemming in januari en februari 2019 aangeboden aan het publiek via een internetveiling.

Tegel Rie Mastenbroek.jpg

Tegel Rie Mastenbroek bij 50 meter-bad

De tegel van zwemster Rie Mastenbroek was de eerste die een nieuwe bestemming kreeg. Haar zoon Otto droeg de tegel op 16 februari 2019 symbolisch over aan Zwemcentrum Rotterdam. Rie won op 17-jarige leeftijd drie keer goud en een keer zilver op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. De tegel krijgt een plekje bij het naar haar vernoemde 50 meter-bad. Vervoer van de 17 centimeter dikke tegel was nog niet mogelijk, daarom werd een afbeelding overhandigd.

Walk of Fame tegel Jan Janssen-klein.jpg

Tegel Jan Janssen geplaatst op Katendrecht

Jan Janssen had zelf geen plek voor zijn bewaard gebleven tegel uit de Walk of Fame op de Schiedamsedijk. Maar wielerliefhebber Dave Andriese, directeur van de Ronde van Katendrecht, wist er wel raad mee. In overleg met de oud-Tour-winnaar en het Walk of Fame-bestuur liet hij de tegel inmetselen op Katendrecht. Daar was zaterdag 25 mei 2019 de onthulling door de oud-profwielrenner tijdens het jaarlijkse Feest van de Fiets.