starErfgoedstar

Voor de verhuizing van de Walk of Fame Europe van de Schiedamsedijk naar het Metroplein zijn in het najaar van 2013 circa zestig tegels gerenoveerd. In juli 2014 vond de heropening plaats in aanwezigheid van onder anderen Lee Towers, Gerard Cox, Inge de Bruijn, Nelli Cooman, Tineke Schouten en Hamilton Richardson.
Containers Walk of Fame Schulpweg mei 2016.jpg

‚ÄčIn opdracht van de gemeente Rotterdam werden alle overige tegels opgeslagen in twee containers. In december 2018 zijn de tegels met medewerking van de gemeente en transportbedrijf A.J. de Bruijn BV uit de containers gehaald. Er is een selectie gemaakt en vijftig tegels zijn behouden en worden nu aangeboden aan artiesten, sporters, nabestaanden en fans van de sterren.

Stichting Walk of Fame verdeelt erfgoed

PERSBERICHT 5 januari 2019

Vijftig unieke tegels met handafdrukken van bekende artiesten en sporters krijgen een nieuwe bestemming als de stichting Walk of Fame in Rotterdam haar erfgoed verdeelt. De betonblokken lagen jarenlang op de Schiedamsedijk en werden zes jaar geleden opgeslagen in twee containers. Nu zijn ze in de aanbieding, eerst voor de sterren, daarna voor het publiek.
“Fans van Gloria Estefan, Vickey Leandros en Shirley Bassey vragen al jaren naar de tegel van hun idool”, stelt het stichtingsbestuur. “Zij willen de tegels overnemen zodat ze niet verloren gaan. Van onze oorspronkelijke collectie konden slechts zestig tegels worden gerenoveerd en herplaatst op het Metroplein.”
In september 2017 is na tien jaar weer een nieuwe tegel gemaakt, van Feyenoord-held Dirk Kuyt. Voordat er nog meer nieuwe sterren worden toegevoegd, wil het bestuur van de Walk of Fame eerst de oude tegels verdelen. Onlangs zijn twee sponsors gevonden voor het erfgoed-project. Transportbedrijf A.J. de Bruijn BV uit Rijsbergen haalde de tegels uit de containers en vervoerde ze naar het Zuidplein. Daar stelde Ballast Nedam-Heijmans, de ontwikkelcombinatie van Hart van Zuid, een tijdelijke opslagruimte ter beschikking.
Op de website www.walkoffame.nl is onder 'Erfgoed' een lijst gepubliceerd van de beschikbare tegels, met een donatiebedrag en de naam van de hoogst biedende. Bij  Nederlandse sterren kan tijdelijk 'eerst artiest' staan of 'eerst nabestaanden'. Pas als de BN’ers of hun familieleden geen interesse hebben in hun tegel, wordt deze aangeboden aan het publiek. Meerdere artiesten, sporters en nabestaanden lieten al weten hun tegel zelf een mooi plekje te willen geven, onder wie Jan Janssen en de nabestaanden van Albert West.
De tegels waarop geboden kan worden zijn van bekende nationale en internationale artiesten en sporters, bijvoorbeeld Fleetwood Mac, The Dubliners, Rob de Nijs, Dennie Christian, Hans van Breukelen en Paul van Vliet. Begin 2019 komen er diverse kijkdagen waarop de Nederlandse sterren en andere belangstellenden de tegels kunnen ophalen. Een deel van de opbrengst gaat naar de Dirk Kuyt Foundation.

PERSBERICHT 31 januari 2019

Nog enkele weken kan er geboden worden op Walk of Fame-tegels met handafdrukken van onder anderen Lionel Richie, Fleetwood Mac, Marco Bakker, Willeke Alberti en Rob de Nijs. De tegels werden in 2013 overtollig bij een renovatie en verhuizing van de Rotterdamse sterrenstoep. Het erfgoed wordt nu via internet geveild.
Al begin januari werd op de website walkoffame.nl een lijst gepubliceerd van vijftig tegels die tijdelijk waren opgeslagen. De tegels van bekende Nederlanders zijn eerst aangeboden aan de artiesten, sporters en nabestaanden van overleden sterren. Pas als zij toestemming gaven, gingen de tegels in de verkoop. Veel vaderlandse sterren willen hun tegel graag zelf een plekje geven. Voor sommige tegels, vooral van buitenlandse artiesten, zijn al verrassend hoge bedragen geboden.
De opbrengst is bestemd voor een doorstart van de Walk of Fame; binnen enkele jaren krijgt de attractie een nieuwe plek, niet ver van de huidige locatie op het Metroplein bij Rotterdam Ahoy. Een deel van het geld gaat naar de Dirk Kuyt Foundation. In 2017 maakte de naamgever en voetbalheld de eerste nieuwe tegel sinds tien jaar. Voordat er nog meer eigentijdse beroemdheden worden toegevoegd, wil het bestuur van de Walk of Fame een nieuwe bestemming geven aan het erfgoed.
Wie wil weten welke tegels er in de aanbieding zijn en wat er al geboden is, kan kijken op www.walkoffame.nl (onder Erfgoed). Mogelijk worden de komende weken nog meer tegels aangeboden aan het publiek. Diverse sterren met wie nog geen contact is geweest, geven hun tegel mogelijk nog voor de deadline vrij voor de veiling. Het gaat om: Hein Vergeer, Jasperina de Jong, Jeroen Krabbé, Monique van de Ven en Yvonne van Gennip.
Bieden op de beschikbare tegels kan nog tot donderdag 21 februari 12.00 uur per e-mail via info@walkoffame.nl. De nieuwe eigenaren kunnen de tegels vanaf maart ophalen.

PERSBERICHT 14 februari 2019

Nog tot donderdag 21 februari 12.00 uur kan worden geboden op erfgoed van de Stichting Walk of Fame. Enkele tientallen tegels die na een verhuizing en inkrimping van de Rotterdamse sterrenstoep jarenlang waren opgeslagen zijn te koop. Voor sommige tegels worden hoge bedragen geboden, andere staan een week voor het einde van de veiling nog voor 50 euro in de aanbieding.
Na de start van de internetverkoop en een eerste namenlijst - begin januari - zijn extra tegels vrijgegeven door artiesten en sporters die niet eerder konden worden bereikt. Zij stemden in met de verkoop van hun tegel, veelal omdat de opbrengst bestemd is voor een doorstart van de Walk of Fame en deels naar een goed doel gaat: de Dirk Kuyt Foundation.
Er is bijvoorbeeld nog niet geboden op de tegels van Dennie Christian, Marianne Weber, Marco Bakker, Helmut Lotti, Yvonne van Gennip, Hein Vergeer en Jasperina de Jong. Het gaat om unieke betonnen tegels van 90 bij 60 centimeter met handafdrukken van de artiest of sporter met een vermelding van hun prestaties of een persoonlijke boodschap. Fans weten wellicht nog niet dat het bijzondere aandenken te koop is.
De lijst met de namen van alle beschikbare tegels is te vinden op www.walkoffame.nl (onder Erfgoed). Bieden kan alleen per e-mail tot donderdag 21 februari 12.00 uur via info@walkoffame.nl
De zestig tegels die in 2014 zijn verhuisd naar de nieuwe locatie op het Metroplein (tussen Zuidplein en Ahoy) zijn niet te koop, benadrukt het bestuur van de Walk of Fame. Over deze unieke sterrencollectie is meer te lezen en zijn videobeelden te zien op de website.

NIEUWSBERICHT 21 februari 2019

Zojuist, donderdag 21 februari om 12.00 uur, is de internetveiling gesloten van meerdere tegels die bij de verhuizing en renovatie van de Walk of Fame in 2014 overtollig zijn geraakt. De hoogste bieders hebben inmiddels per e-mail bericht gekregen.
Helaas heeft vandaag in het AD/RD een artikel gestaan waarin als deadline 'morgen' om 12.00 uur wordt genoemd. Kennelijk heeft de redactie zich vergist. In onze persberichten staat donderdag 21 februari. Dat is ook aan eerdere bieders gecommuniceerd; daarom is de veiling vandaag gesloten.
Over de tegels waarop nog niet was geboden neemt het bestuur nog een besluit. Meer informatie volgt zo snel mogelijk op www.walkoffame.nl onder Erfgoed.    
 

NIEUWS - 16 januari - Tegel Anky van Grunsven: kan op geboden worden

NIEUWS - 18 januari - Tegels Elly van Hulst, Ernst Daniël Smid en WIlleke Alberti ook in de aanbieding

NIEUWS - 22 januari - Ook Marianne Weber stelt haar tegel beschikbaar voor de internetveiling

NIEUWS - 23 januari - Bieden van start op tegels Marco Bakker en Willeke van Ammelrooy

NIEUWS - 31 januari - Deadline internetverkoop bekendgemaakt 21 februari 12.00 uur

NIEUWS - 7 februari - Ook op de tegel van Jasperina de Jong kan geboden worden

NIEUWS - 8 februari - Tegel Yvonne van Gennip ook 'vrijgegeven' voor internetverkoop

NIEUWS - 10 februari - Er kan geboden worden op de tegel van Hein Vergeer

NIEUWS - 11 februari - Ook de tegel van Pleuni Touw is nu te koop

NIEUWS - 15 februari - Er is nog een tegel vrijgegeven: die van Monique van de Ven

NIEUWS - 16 februari - Tegel Rie Mastenbroek symbolisch overgedragen aan Zwemcentrum Rotterdam (zie hieronder)

NIEUWS - 21 februari - Om 12.00 uur is de internetveiling gesloten. Zie bovenstaand bericht.

Tegels naar BN'ers of in de aanbieding


Hieronder een overzicht van de tegels die na de jarenlange opslag bewaard zijn gebleven met daar achter de bestemming. Bieden op deze tegels is niet meer mogelijk. Half april zijn de eerste kijk- en ophaaldagen. Dan kunnen de hoogste bieders van de internetverkoop en de BN'ers die zelf hun tegel willen hebben de tegels ophalen. Bezorgen tegen een passende vergoeding is ook mogelijk. Alle betrokkenen hebben inmiddels bericht ontvangen.

Ada Kok - gereserveerd voor sporter of zwemcollectie
Albert West - gereserveerd voor nabestaanden
Ali B - behoud voor Walk of Fame of gereserveerd voor artiest
André Rieu - behoud voor Walk of Fame of artiest
Anky van Grunsven - gereserveerd voor Rotterdamse Manege
Anton Geesink - gereserveerd voor nabestaanden
Arie van Vliet - gereserveerd voor nabestaanden
Bennie Jolink - gereserveerd voor artiest
Candy Dulfer - gereserveerd voor artiest
Carlos Santana - GEVEILD VOOR 360 EURO (geboden door Jesse Aalten)
Cees van Dongen - gereserveerd voor nabestaanden
Chaka Khan - GEVEILD VOOR 225 EURO (geboden door Peter de Jonge)
Daniël Wayenberg - gereserveerd voor muzikant
Dennie Christian - GEVEILD VOOR 80 EURO (geboden door Ann Smets)
Elly van Hulst - GEVEILD VOOR 50 EURO (geboden door atletiekvereniging PAC)
Erica Terpstra - gereserveerd voor zwemcollectie
Ernst Daniël Smid - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Fleetwood Mac - GEVEILD VOOR 350 EURO (geboden door Frank)
Gloria Estefan - gereserveerd voor fan
Hans van Breukelen - GEVEILD VOOR 200 EURO (geboden door Hans Verbael)
Hein Vergeer - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Helmut Lotti - nog geen akkoord van artiest - 50 euro geboden door fan
Jan Janssen - met instemming Jan Janssen overgedragen aan Stichting Ronde van Katendrecht
Jan Vayne - gereserveerd voor muzikant
Jasperina de Jong - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Jeroen Krabbé - gereserveerd voor artiest
Johnny Hoes - gereserveerd voor nabestaanden
Koos Alberts- gereserveerd voor nabestaanden
Lionel Richie - GEVEILD VOOR 450 EURO (geboden door Nadine Kerseboom)
Luc Lutz - gereserveerd voor nabestaanden
Marco Bakker - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Marianne Timmer - gereserveerd voor sporter
Marianne Weber - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Monique v/d Ven - GEVEILD VOOR 60 EURO (geboden door Mario Wolbach)
Paul van Vliet - GEVEILD VOOR 70 EURO (geboden door Niek Bok)
Pierre Kartner - GEVEILD VOOR 50 EURO (geboden door Hans van Gool)
Piet van der Pol - gereserveerd voor nabestaanden
Piet Veerman - gereserveerd voor artiest
Pieter v/d Hoogenband - gereserveerd voor zwemcollectie
Pleuni Touw - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Rie Mastenbroek - door nabestaanden overgedragen aan Sportbedrijf Rotterdam
Rob de Nijs - GEVEILD VOOR 95 EURO (geboden door Marcel van Steen)
Shirley Bassey - gereserveerd voor fan
The Dubliners - GEVEILD VOOR 160 EURO (geboden door Melanie Murray)
Valery Gergiev - gereserveerd voor dirigent (via RPhO)
Vickey Leandros - gereserveerd voor fan
Willeke Alberti - GEVEILD VOOR 100 EURO (geboden door Thelene van Vlodrop)
Willeke van Ammelrooy - nadere besluitvorming Walk of Fame-bestuur
Yvonne van Gennip - GEVEILD VOOR 50 EURO (geboden door HSV)
Zucchero - GEVEILD VOOR 150 EURO (geboden door Jesse Aalten)
 

Tegel Rie Mastenbroek.jpg

Tegel Rie Mastenbroek krijgt nieuwe plaats
bij 50 meter wedstrijdbad in Rotterdam

De tegel van Rie Mastenbroek is de eerste uit het erfgoed van de Walk of Fame Rotterdam die een nieuwe bestemming krijgt. Otto Mastenbroek droeg de tegel met de handafdrukken van zijn moeder Rie zaterdag 16 februari 2019 symbolisch over aan Zwemcentrum Rotterdam. Dat gebeurde tijdens een jeugdzwemfeest van Rotterdamse Sporticonen ter gelegenheid van het 100ste geboortejaar van de legendarische sportvrouw. Zwemster Rie Mastenbroek won op 17-jarige leeftijd drie keer goud en een keer zilver op de Olympische Spelen van 1936 in Berlijn. Als postuum eerbetoon is nu het 50 meter wedstrijdbad in Rotterdam naar haar vernoemd. De tegel (met een dikte van 17 centimeter) is een van de zware tegels uit de oorspronkelijke collectie en kon daardoor niet op korte termijn worden vervoerd, vandaar dat een afbeelding werd overhandigd (foto).

Walk of Fame tegel Jan Janssen-klein.jpg

Tegel Jan Janssen krijgt tweede leven op Katendrecht

Jan Janssen had zelf geen plek voor zijn bewaard gebleven tegel uit de Walk of Fame op de Schiedamsedijk. Maar wielerliefhebber Dave Andriese, directeur van de Ronde van Katendrecht, wist er wel raad mee. In overleg met de oud-Tour-winnaar en het Walk of Fame-bestuur liet hij de tegel inmetselen op Katendrecht. Daar was zaterdag 25 mei 2019 de onthulling door de oud-profwielrenner tijdens het jaarlijkse Feest van de Fiets. Een nieuwe mijlpaal: de eerste pop-up van de Walk of Fame in de openbare ruimte in de Maasstad.