starNieuwe Sterrenstar

Herstart Walk of Fame met tegel van Dirk Kuyt

ROTTERDAM - Dirk Kuyt heeft dinsdag 19 september de aftrap gegeven voor een nieuwe generatie sterren op de Walk of Fame Rotterdam. In grand-café Champs Elysées, op steenworp afstand van de sterrenstoep, drukte de voetbalheld onder applaus van een kleine groep genodigden zijn handen in het beton voor de eerste nieuwe tegel sinds tien jaar. Naast zijn naam en de datum schreef hij ook zijn rugnummer (7) op de tegel.
 
Stichting Walk of Fame wil weer regelmatig nieuwe sterren aan de collectie toevoegen. Op het Metroplein - tussen metrostation Zuidplein en Ahoy - liggen sinds de heropening in 2014 zestig gerenoveerde tegels uit de oorspronkelijke sterrenstoep op de Schiedamsedijk (gemaakt vanaf 1989). Het streven is om drie tot vijf nieuwe tegels per jaar te realiseren.
 
Aanleiding om met een tegel voor Dirk de Walk of Fame nieuw leven in te blazen was de euforie rond het kampioenschap van Feyenoord. Met de landstitel bracht de aanvoerder samen met trainer Giovanni van Bronckhorst en zijn teamgenoten een uniek saamhorigheidsgevoel teweeg, dat nog steeds in de harten van vele Nederlanders voortleeft. Ook vanwege zijn bescheiden en aimabele karakter en zijn maatschappelijke betrokkenheid verdient Dirk, als afsluiting van zijn periode als profvoetballer, een blijvend eerbetoon in Rotterdam-Zuid.  
 
De herstart van de Walk of Fame is mogelijk gemaakt door Rietdijk Rotterdam, het bouw- en onderhoudsbedrijf dat hoofdsponsor is van de nieuwe tegel en deze ook heeft geprepareerd en zal afwerken. Zodra er meerdere nieuwe tegels zijn gerealiseerd, krijgt het vers beton een plaatsje op het Metroplein, naast handafdrukken van legendarische voetbalhelden als Johan Cruijff en Coen Moulijn en van artiesten als Tina Turner, Lee Towers en Anita Meyer.
 
Ook subsponsors ondersteunen op verzoek van Stichting Walk of Fame de Dirk Kuyt Foundation met een financiële bijdrage. Ter gelegenheid van de tegel voor Dirk hebben onder andere Arkenbout Buitenprojecten, Global Moodmakers, Intermotive B.V., Personal Challenge en Reclame Compleet een extra bedrag beschikbaar gesteld. Ook de komende weken zamelt de Walk of Fame nog geld in voor zijn foundation, die sportevenementen voor mensen met een beperking structureel ondersteunt. 
 
Een leuk filmpje van het maken van de tegel, gemaakt door Picture MomentZ, is te zien via YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=R-dW48K80YY
 
 
Veelgestelde vragen over de Walk of Fame Rotterdam
 
Waarom zijn er al zo lang geen nieuwe tegels meer gemaakt?
 
Omdat de oorspronkelijke sterrenstoep op de Schiedamsedijk door veel verouderde tegels minder representatief was geworden (kleurverschillen, slijtage) heeft de gemeente in het kader van de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid middelen beschikbaar gesteld om vijftig tegels te renoveren voor herplaatsing bij Ahoy en Zuidplein. Tien tegels zijn met steun van sponsors van een nieuwe coating voorzien en meeverhuisd. Aangezien onduidelijk was (en nog steeds is) of de nieuwe locatie op het Metroplein voor langere tijd beschikbaar blijft, heeft het bestuur van Stichting Walk of Fame een 'behoudend' beleid gevoerd en geen nieuwe tegels meer gemaakt. Een andere reden is dat de stichting onvoldoende eigen middelen heeft en daardoor uitbreiding en/of vernieuwing alleen kan realiseren met subsidies of sponsorbijdragen.
 
 
Waarom nu opeens wel een nieuwe tegel voor Dirk Kuyt?
 
Het bestuur wil graag meer bekendheid genereren voor de Walk of Fame Rotterdam. Daartoe zijn al diverse stappen gezet. In het studiejaar 2016-2017 hebben studenten van de opleiding Marketing & Communicatie van het Albeda College een project uitgevoerd rond de Rotterdamse sterrenstoep. Enkele ideeën voor vernieuwingen waren een andere locatie en/of verbeterde zichtbaarheid, aansprekende namen voor jongeren, en rondleidingen voor leerlingen van Rotterdamse basisscholen. Daarnaast is begin dit jaar dankzij sponsoring door partner Connect Holland de website walkoffame.nl vernieuwd (met van elke ster een korte biografie en een YouTube-filmpje). Met de tegel van Dirk Kuyt en volgende nieuwe sterren wil het bestuur het unieke karakter van de sterrenstoep als publiekstrekker/attractie ook voor volgende generaties behouden.    
 
 
Hoe zit het nu precies met de huidige locatie, kan de Walk of Fame hier blijven?
 
Deze vraag is nog niet met zekerheid te beantwoorden. De plannen voor een herinrichting en mogelijke nieuwe bestemming van het Metroplein zijn nog in een pril stadium. Verwacht wordt dat het nog zeker enkele jaren zal duren voordat de looproute tussen metrostation Zuidplein en Ahoy een facelift krijgt. De ontwikkelcombinatie Ballast Nedam/Heijmans, die het Hart van Zuid vernieuwt en beheert, zoekt in samenwerking met de gemeente in Hart van Zuid een nieuwe plek voor de Walk of Fame. Zodat deze bijdraagt aan een van de doelstellingen van de gebiedsontwikkeling: zorgen dat bezoekers langer in het gebied verblijven. 
 
 
Wanneer komt er duidelijkheid over de tegels die niet zijn meeverhuisd?
 
De meer dan honderd tegels van nationale en internationale sterren die niet zijn meerverhuisd naar het Metroplein liggen opgeslagen in enkele containers. Het bestuur wil eerst inventariseren welke tegels nog intact zijn en vervolgens de gave tegels exposeren en veilen of verkopen. Met de opbrengst kunnen nieuwe tegels worden gerealiseerd of kan de Walk of Fame worden opgeknapt. Een overzicht van alle tegels die ooit zijn gemaakt en niet zijn meeverhuisd staat op de website (onder 'Erfgoed'). Belangstellenden voor een van de tegels kunnen zich al laten registreren op deze lijst.
 
 
Zijn er nog andere plannen of nieuwe initiatieven?
 
De komende tijd wil het bestuur van de Walk of Fame onderzoeken of de zichtbaarheid van de locatie verbeterd kan worden door bijvoorbeeld verfraaiing of vergroening van de buitenruimte. Verder is het idee om bij elke tegel een QR-code te plaatsen zodat bezoekers met een smartphone direct op een webpagina komen met een biografie en herkenbare beelden en geluidsopnamen van de betreffende ster. Ook voor dit project worden sponsors gezocht. Voor innovaties zijn extra vrijwilligers nodig, benadrukt het bestuur, onder andere voor het herbestemmen van de oude tegelvoorraad (zie hierboven).      
 
Tegel Dirk Kuyt Walk of Fame Rotterdam 19 september 2017-1.jpg

Onder het toeziend oog van tegelmaker Patrick de Jong van hoofdsponsor Rietdijk Rotterdam drukt Dirk zijn handen in het beton.

Tegel Dirk Kuyt Walk of Fame Rotterdam 19 september 2017-2 - 3000pixels.jpg

Voorzitter Klaas Hoogerwerf van Stichting Walk of Fame had bloemen voor Dirk en voor Karlijn van Leeuwarden, manager events van de Dirk Kuyt Foundation. Lees hier meer over de Dirk Kuyt Foundation